Milieuregels voor tandartsen
Tandheelkundige activiteiten hebben invloed op het milieu. Bij tandartspraktijken komt afval en afvalwater vrij.
Hieronder leest u over de milieuregels die gelden op Bonaire en Sint Eustatius. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met het Informatiepunt Milieu.
Op deze pagina:
Zorg voor het milieu
Als bedrijf voorkomt u zoveel mogelijk schade aan het milieu. Het milieu is de leefomgeving van de mens en natuur. Dit doet u door 'good housekeeping' oftewel: zorgen voor het in goede staat houden van uw bedrijf en de bedrijfsmiddelen. Het gaat hierbij om het treffen van zowel technische als organisatorische maatregelen. Machines en apparaten worden goed onderhouden. Er zijn duidelijke afspraken wie waarvoor verantwoordelijk is. De medewerkers worden voorgelicht waarom maatregelen zijn getroffen en krijgen instructies hoe schade aan het milieu wordt voorkomen. U ziet erop toe dat de instructies worden opgevolgd.
Afval
Bij de bedrijfsactiviteiten van uw tandartspraktijk komen afvalstoffen vrij. Denk hierbij aan plastic verpakkingen van uw tandheelkundige benodigdheden. U moet afvalstoffen gescheiden inzamelen. Dit geldt in ieder geval voor karton en papier, plastic, aluminium en glas, maar ook voor amalgaamresten, medisch afval. U moet ervoor zorgen dat het terrein waar uw tandartspraktijk op staat, schoon blijft van afval. Dat doet u door afvalstoffen zo vaak als nodig is uit de inrichting af te (laten) voeren naar een door het bestuurscollege aangewezen inzamelaar.
Afvalwater
Bij het plaatsen, verwijderen of vervangen van vullingen met kwikhoudend amalgaam kan spoelwater met amalgaam vrijkomen. Dit afvalwater mag niet ongezuiverd geloosd worden. In amalgaam komen componenten voor die schadelijk zijn voor het milieu: zilver, kwik, tin-koper en andere metalen. Dit afvalwater moet door een amalgaamscheider die minimaal 95% van de amalgaamdeeltjes eruit haalt.
Koelinstallatie
Airco’s, koelkasten en vriezers maken gebruik van zogenaamd koudemiddel. Het merendeel van de gebruikte koudemiddelen is giftig, en/of zeer licht ontvlambaar en schadelijk voor het milieu. Ten minste één keer per jaar moet u een koelinstallatie laten inspecteren door een deskundig bedrijf. Deze bekijkt of de installatie nog veilig functioneert en of er lekkages zijn in het koelcircuit. Het is belangrijk dat de koelinstallatie altijd goed bereikbaar is, voor bediening, inspectie en onderhoud. Het koudemiddel mag u niet zelf uit een koelinstallatie halen. Bewaar de onderhoudsrapporten bij de installatie of in uw bedrijf.
Energiebesparing
Er wordt verwacht dat u energiebesparende maatregelen treft. Als u meer dan 20.000 kWh aan elektriciteit van openbare net gebruikt dan moet u alle energiebesparende maatregelen nemen die een terugverdientijd hebben van maximaal 5 jaar.
Basis van de wetgeving
De regels komen uit het 'Inrichtingen en activiteitenbesluit BES' (IAB) en de 'Regeling inrichtingen en activiteiten' (RIA). Zie de pagina's onder Korte uitleg milieuregels.
Een tandartspraktijk is meestal een type II bedrijf. De aanwijzing daarvoor vindt u in Bijlage 1 Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES. De kwaliteitscriteria voor type I en II bedrijven staan in Regeling inrichtingen en activiteitenbesluit (RIA).
In het RIA vindt u voorschriften voor:
- opslaan van afvalstoffen: artikel 2.1.1
- lozen van afvalwater: artikel 2.2.1 en artikel 2.2.2
- koelinstallaties: paragraaf 2.13.1
- tandheelkundige activiteiten: paragraaf 3.3.1
Aanvullende regels staan in de eilandsverordening milieu. De eilandsverordening Bonaire is nog in ontwikkeling.
Melding
Voor deze activiteit moet u uiterlijk 4 weken voor oprichting of verandering van het bedrijf een melding doen bij het openbaar lichaam. Welke gegevens u moet indienen, leest u op de pagina over de melding.
Checklist
Let goed op de volgende zaken bij het starten en het uitvoeren van deze activiteit:
- heeft de amalgaamafscheider een retentieniveau van minstens 95% van de amalgaamdeeltjes?
- heeft u een airconditioning?