Milieuregels voor bouwbedrijven
Voor bouw-, installatie- en aannemersbedrijven gelden milieuregels van het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES. Sommigen hebben een vergunning nodig. Dit komt door bijvoorbeeld veel opslag van gevaarlijke stoffen.
Bij het bouwen, repareren en onderhouden van woningen, gebouwen of installatiewerkzaamheden aan woningen kan er milieuvervuiling optreden. Er wordt gewerkt met bodemdreigende vloeistoffen zoals olie en verf, er kan geluidoverlast optreden door werkzaamheden en er komt afval vrij.
Hieronder leest u over de milieuregels die gelden op Bonaire en Sint Eustatius. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met het Informatiepunt Milieu.
Op deze pagina:
Zorgplicht
Er wordt als bedrijf van je verwacht dat je zorgt voor het milieu. Als bedrijf voorkom je dat je schade aanricht aan de natuur, door bijvoorbeeld geen vervuild water te lozen, afval goed te scheiden.
De zorgplicht staat eigenlijk voor ‘good housekeeping’ oftewel: goede staat en onderhoud van het bedrijf. Dit betekent bijvoorbeeld het op tijd repareren van bodem beschermende voorzieningen zoals het repareren van scheuren in een betonnen vloer of het onderhouden, repareren en schoonmaken van filters, apparaten en installaties, zodat apparaten en installaties goed blijven werken.
Goed gebruik grondstoffen
Bonaire is een klein eiland met een fragiel ecosysteem. Door zorgvuldig om te gaan met grondstoffen, zoals water, energie en bouwmaterialen, wordt het natuurlijke landschap behouden. Dit is belangrijk, omdat het eiland afhankelijk is van zijn natuur, vooral voor het toerisme en de biodiversiteit. Het bespaart niet alleen op het gebruik van energie en water, maar vermindert ook de hoeveelheid afval die verwerkt moet worden, wat zowel geld als grondstoffen bespaart.
Afval scheiden
Afvalstoffen moeten zoveel mogelijk gescheiden worden opgeslagen en afgevoerd. Veel afval is geschikt voor hergebruik, zoals steenachtig materiaal, beton, hout. De stoffen die zeker apart moeten worden aangeboden zijn papier en karton, plastic, aluminium en glas. Het afval moet zo vaak als nodig worden afgevoerd door een erkende inzamelaar.
Asbest
Wanneer er bij werkzaamheden asbest wordt aangetroffen is voorzichtigheid geboden. Voorkom dat asbest verspreidt wordt in de leefomgeving, het moet apart verpakt worden en afgevoerd worden. Het mag niet opgeslagen worden in uw bedrijf.
Voor het werken met asbest gelden ook regels vanuit het arbeidsomstandigheden besluit ter bescherming van de werknemer. Zie de website van de RCN voor meer informatie.
Afvalwater
Sanitair afvalwater en ander huishoudelijk afvalwater wordt geloosd in een riool of een septic tank. Niet al het afvalwater uit het bedrijf mag in het riool of septictank. Afvalwater wat vrijkomt bij betonstort mag geloosd worden op de bodem, dit moet niet in het riool of septictank terecht komen.
Lozen in een beerput is nog tot 1 januari 2029 toegestaan. De beerput zal vervangen moeten worden door een septic tank of andere afvalwaterzuiveringsvoorziening.
Bodem-, grondwaterbescherming
Bodembedreigende vloeistoffen, zoals olie, coatings en thinners, kunnen de bodem ernstig verontreinigen. Lekkages en ondeugdelijke opslag van deze vloeistoffen moet daarom voorkomen worden. Door bodembedreigende vloeistoffen op te slaan in een deugdelijke verpakking boven of in een lekbak wordt verontreiniging van de bodem voorkomen. Als er toch vloeistoffen op de bodem zijn gemorst zijn, dan moeten deze direct worden opgeruimd. Het is belangrijk om hiervoor voldoende absorptiemiddelen voorradig te hebben.
Gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn niet alleen bodembedreigend, maar kunnen ook brandgevaarlijk of giftig zijn. Naast de dagvoorraad moeten gevaarlijke stoffen apart worden opgeslagen. De opslagruimte moet een aparte brandwerendheid hebben en voorzien van de juiste opschriften. Dit kunt u terug vinden in de regeling
Gasflessen
Heeft u meer dan 125 liter aan volle en lege gasflessen? Sla deze op in een opslagvoorziening. De werkvoorraad van gassen hoeft niet in de opslag. Werk veilig, bescherm gasflessen tegen omvallen.
Geluidshinder
Bouwwerkzaamheden kunnen behoorlijke overlast aan de omgeving opleveren. Houdt rekening met de buurt bij het uitvoeren van werkzaamheden. Werk bijvoorbeeld op tijden dat er minder mensen in de buurt zijn en informeer je omgeving. Zie erop toe dat je personeel PBM's (PPE’s) draagt.
Houd in werkplaatsen rekening met opstelling van machines en afscherming naar de omgeving.
Stofhinder
Stofoverlast kan optreden door werkzaamheden, maar ook door opslag en vervoer van materiaal. Zorg dat dit materiaal niet naar omliggende gebieden waait, gebruik stofschermen of sproei regelmatig.
Koelinstallaties.
Koelinstallaties zijn vaak gevuld met koelmiddelen die de ozonlaag aantasten. Deze koelmiddelen mogen niet ontsnappen naar de buitenlucht. Zie voor uitgebreide informatie de pagina op www.informatiepuntcn.com
Melding
Voor het inrichten van een bouwplaats, of een werkplaats is meestal een melding IAB nodig, naast een vestigingsvergunning. Uiterlijk 4 weken voor oprichting of verandering van het bedrijf moet je een melding doen bij het bestuurscollege. Meer informatie over de melding staat op de pagina Melding.
Wettelijke basis van de milieuregels.
De regels voor de bouwbedrijven komen uit het 'Inrichtingen en activiteitenbesluit BES' (IAB) en de 'Regeling inrichtingen en activiteiten' (RIA). Zie de pagina's onder Korte uitleg milieuregels(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). De regels voor de meeste bouw-, installatie- en aannemersbedrijven staan in hoofdstuk 2 van de Regeling inrichtingen- en activiteiten BES (RIA BES). Deze regels gelden voor een bouwplaats of een werkplaats, niet voor incidenteel onderhoud.
De aanwijzing voor type bedrijf en vergunningplicht vindt u in Bijlage 1 Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
De kwaliteitscriteria, basisregels, voor type I en II bedrijven staan in Regeling inrichtingen en activiteitenbesluit(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Het kan gaan om verschillende onderwerpen, zoals:
- opslaan van afvalstoffen: Afdeling 2.1 Regeling inrichtingen en activiteiten BES
- Lozen van afvalwater: Afdeling 2.2 Regeling inrichtingen en activiteiten BES
- Bodembescherming: Afdeling 2.3 Regeling inrichtingen en activiteiten BES
- Opslag gevaarlijke stoffen: Afdeling 2.9 Regeling inrichtingen en activiteiten BES
- Koelinstallaties § 2.13.1 Regeling inrichtingen en activiteiten BES
Aanvullende regels kunnen staan in de eilandsverordening. De eilandsverordening is nog in ontwikkeling.
Voor bescherming van werknemers hebt u te maken met arbeidsomstandighedenwet en de arbeidsbesluiten .
Checklist.
- Zorg ervoor dat de bouwplaats veilig, schoon en overzichtelijk blijft.
- Zijn bodembedreigende vloeistoffen veilig opgeslagen in of boven een lekbak?
- Zijn voldoende absorptiemiddelen aanwezig?
- Zijn verpakte gevaarlijke stoffen veilig opgeslagen?
- Wordt papier en karton, plastic, aluminium en glas gescheiden opgeslagen in het bedrijf en gescheiden aangeboden aan een erkende inzamelaar?