Milieuregels voor detailhandel
Onder de detailhandel vallen bedrijven die producten voor persoonlijk gebruik leveren aan de consument. Het gaat bijvoorbeeld om kledingwinkels, bakkerijen, supermarkten, bouwmarkten en souvenirwinkels.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste aandachtspunten en maatregelen die u moet nemen om milieubewust te werken in de detailhandel.
Hieronder leest u over de milieuregels die gelden op Bonaire en Sint Eustatius. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met het Informatiepunt Milieu.
Op deze pagina
Zorgplicht
Van een bedrijf wordt verwacht dat het zorgt voor zijn omgeving. Zorg voor een milieuvriendelijke bedrijfsvoering door goed onderhoud van machines en apparatuur. Maak duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden en zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de milieumaatregelen en de instructies opvolgen.
Afval
Bij werkzaamheden in de detailhandel komt vaak veel afval vrij, zoals verpakkingsmateriaal. Probeer dit opnieuw te gebruiken. Zorg voor aparte bakken voor het afval en laat het regelmatig afvoeren door een erkende inzamelaar. Scheid afval in karton en papier, plastic, aluminium en glas. Om het bedrijf schoon te houden, moet dit regelmatig gebeuren.
Afvalwater
Loos afvalwater op het riool als dat beschikbaar is. Is er geen riool, dan moet het afvalwater worden geloosd op een geschikte zuiveringsvoorziening, zoals een septic tank. Een beerput, zakput, mag niet meer gebruikt worden na 1 januari 2029.
Vetafscheider
Afvalwater uit de keuken, bakkerij bevat vet of olie. Als u dit loost in de riolering of op de septic tank, kan dit vet voor verstopping zorgen. Daarom moet het afvalwater uit de keuken, bakkerij eerst door een vetafscheider worden geleid. Daarna kan dit afvalwater worden afgevoerd naar het riool of de septic tank.

Koelinstallatie
De meeste detailhandel bedrijven hebben koelinstallaties, zoals koelkasten en vrieskisten. Ook airco's zijn koelinstallaties. U moet uw koelinstallatie goed onderhouden. Ten minste 1 keer per jaar moet u een koelinstallatie laten inspecteren door een deskundig bedrijf. De keuringsinstantie bekijkt of de installatie nog veilig functioneert en of er lekkages zijn in het koelcircuit. Het is belangrijk dat de koelinstallatie altijd goed bereikbaar is, voor bediening, inspectie en onderhoud.
Het koudemiddel mag u niet zelf uit een koelinstallatie halen. Dit moet gebeuren door een persoon met passende kwalificaties. Het koudemiddel kan opnieuw worden gebruikt, geregenereerd of vernietigd.
Onderhoudsrapporten
Bewaar de onderhoudsrapporten bij de installatie of in het bedrijf. In deze rapporten staat in ieder geval informatie over het aantal kilogram en het type koudemiddel:
- waarmee de apparatuur is gevuld
- dat aan de apparatuur is toegevoegd tijdens installatie, onderhoud of service en reparatie
- dat is teruggewonnen of verwijderd
Opslag gevaarlijke stoffen.
Wanneer gevaarlijke stoffen worden gebruikt moeten deze buiten de werkvoorraad goed worden opgeslagen. Voor opslag van gevaarlijke stoffen in winkelruimte gelden aparte voorschriften.
Energiebesparing
Bedrijven die jaarlijks 20.000 kWh of meer aan elektriciteit gebruiken, moeten energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen van traditionele verlichting door LED-verlichting. Daarnaast kan een slimme thermostaat helpen om het energieverbruik van airconditioning en verwarming te reguleren.
Melding
Een detailhandelbedrijf is meestal een type I-inrichting. Het is een type II inrichting als u een bakkerij, slagerij, vishandel heeft.
Type II bedrijf 4 weken moet voor de start of verandering een melding moet doen bij het bestuurscollege. Bij verandering is een melding alleen nodig als een afwijking ontstaat van eerder verstrekte gegevens. Het meldingsformulier en meer informatie over de melding staat op de pagina melding.
Wettelijke basis van de milieuregels
De regels komen uit het 'inrichtingen en activiteitenbesluit, IAB (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)' en de 'Regeling Inrichtingen- en activiteiten BES, RIA (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)', zie de pagina Korte uitleg milieuregels.
In de RIA vindt u de kwaliteitscriteria voor type I en II bedrijven, bijvoorbeeld:
- opslaan van afvalstoffen: artikel 2.1.1 (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)
- lozen van afvalwater: artikel 2.2.1 en artikel 2.2.2
- koelinstallaties: paragraaf 2.13.1
Checklist naleving milieuregels
Let goed op de volgende zaken bij het starten en uitvoeren van de activiteit:
- Is er melding gedaan bij het openbaar lichaam?
- Worden afvalstoffen (zoals karton en glas) gescheiden en opgeslagen volgens de regels?
- Worden de afvalstoffen regelmatig afgevoerd om het bedrijf schoon te houden?
- Is de koelinstallatie goed onderhouden en worden de rapporten bewaard?
- Wordt het afvalwater correct op het openbare vuilwaterafvoer of septic tank geloosd?