Milieuregels voor horeca
Horecabedrijven, zoals hotels, restaurants en cafés hebben invloed op het milieu. Bijvoorbeeld omdat ze voedingsmiddelen bereiden, een zwembad hebben, een generator gebruiken of een koelinstallatie hebben. Hiervoor gelden milieuregels.
Hieronder leest u over de milieuregels die gelden op Bonaire en Sint Eustatius. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met het Informatiepunt Milieu.
Op deze pagina
Zorgplicht
Van een bedrijf wordt verwacht dat het zorgt voor zijn omgeving. Een bedrijf heeft de taak schade aan de natuur te voorkomen. De zorgplicht staat eigenlijk voor 'good housekeeping' oftewel: een goede staat en onderhoud van het bedrijf. Dit betekent bijvoorbeeld het onderhouden, repareren en schoonmaken van filters en apparaten.
Ook andere wetgeving kent een zorgplicht. Vanuit de arbowetgeving geldt bijvoorbeeld de zorgplicht om je personeel te beschermen door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's of PPE's).
Geur
Bij het bereiden van voedingsmiddelen kunnen geuren vrijkomen. Dit kan zorgen voor overlast in de omgeving. Om geurhinder tegen te gaan, moet er een afzuigkap zijn. De afgezogen bakdampen moeten via een afvoerpijp boven het dak worden afgevoerd.

Koelinstallatie
De meeste horecabedrijven hebben koelinstallaties, zoals koelkasten en vrieskisten. Ook airco's zijn koelinstallaties. U moet uw koelinstallatie goed onderhouden. Ten minste 1 keer per jaar moet u een koelinstallatie laten inspecteren door een deskundig bedrijf. De keuringsinstantie bekijkt of de installatie nog veilig functioneert en of er lekkages zijn in het koelcircuit. Het is belangrijk dat de koelinstallatie altijd goed bereikbaar is, voor bediening, inspectie en onderhoud.
Het koudemiddel mag u niet zelf uit een koelinstallatie halen. Dit moet gebeuren door een persoon met passende kwalificaties. Het koudemiddel kan opnieuw worden gebruikt, geregenereerd of vernietigd.
Onderhoudsrapporten
Bewaar de onderhoudsrapporten bij de installatie of in het bedrijf. In deze rapporten staat in ieder geval informatie over het aantal kilogram en het type koudemiddel:
- waarmee de apparatuur is gevuld
- dat aan de apparatuur is toegevoegd tijdens installatie, onderhoud of service en reparatie
- dat is teruggewonnen of verwijderd
Afval
U moet afval gescheiden opslaan binnen uw bedrijf. Het gaat in ieder geval om papier, karton, plastic, aluminium en glas. U moet het afval zo vaak als nodig worden afgevoerd. Er mag geen geuroverlast van het afval ontstaan.
Afvalwater
Afvalwater uit de keuken bevat vet of olie. Als u dit loost in de riolering of op de septictank, kan dit vet voor verstopping zorgen. Daarom moet het afvalwater uit de keuken eerst door een vetafscheider worden geleid. Daarna kan dit afvalwater worden afgevoerd naar het riool of de septictank.

Hebt u nog een beerput?
Een beerput mag niet meer gebruikt worden na 1 januari 2029.
Gasflessen (propaan)
Gasflessen worden gebruikt voor het bereiden van voedingsmiddelen. Gasflessen met propaan worden niet in het bouwwerk opgeslagen, maar buiten in een goed geventileerde (buiten)ruimte. Gasflessen moeten vastgezet worden met een ketting.

Zwembad
Een zwembad moet onderhouden worden. De kwaliteit van het water moet gecontroleerd worden.
Melding
Een horecabedrijf is meestal een type II-inrichting. Dit betekent dat een horecabedrijf 4 weken voor de start of verandering een melding moet doen bij het bestuurscollege. Bij verandering is een melding alleen nodig als een afwijking ontstaat van eerder verstrekte gegevens. Meer informatie over melding staat op de pagina melding.
Milieuvergunning
Er is geen milieuvergunning nodig voor de typische horeca-activiteiten. Wel kan een horecabedrijf om een andere reden een milieuvergunning nodig hebben, bijvoorbeeld voor:
- een generator met een nominaal vermogen groter dan 20 kW
- een koelinstallatie met een inhoud per installatie van meer dan 1.500 kg ammoniak
- een koelinstallatie met een inhoud per installatie van meer dan 100 kg propaan, butaan of een mengsel van propaan en butaan
Ook een hotel met 10 kamers of meer gelegen in een beschermd gebied heeft een milieuvergunning nodig.
In bijlage 1 van het IAB BES staan alle activiteiten waarvoor een milieuvergunning nodig is. Soms is er bij de aanvraag van een milieuvergunning ook een milieueffectrapport nodig. Dat is het geval bij het voorbeeld van bovenstaand voorbeeld. Meer informatie staat op de pagina milieuvergunning en de pagina milieueffectrapportage.
Wettelijke basis van de milieuregels.
De regels komen uit het 'Inrichtingen en activiteitenbesluit BES' (IAB) en de 'Regeling inrichtingen en activiteiten' (RIA). Zie de pagina's onder Korte uitleg milieuregels.
De aanwijzing vergunningplicht vindt u in Bijlage 1 Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES. De kwaliteitscriteria voor type I en II bedrijven staan in Regeling inrichtingen en activiteitenbesluit.
Checklist
- Is er een plan om een beerput te vervangen?
- Wordt er onderhoud gepleegd aan de septictank en rioolaansluiting?
- Is een vetafscheider geïnstalleerd voor het afvalwater uit de keuken?
- Zijn maatregelen genomen om geuroverlast bij woningen te beperken?
- Doet het bedrijf aan afvalscheiding?
- Vindt er onderhoud onderhoud plaats aan de koelinstallaties?